Laser στην Αθλητιατρική

Τι πραγματικά γνωρίζετε για το laser;

Ένα laser είναι μια πηγή ενέργειας η οποία εκπέμπει ένα καθαρό φως. Η έννοια του καθαρού φωτός έχει να κάνει με το ένα και μοναδικό μήκος κύματος εκπομπής του,

Μια δέσμη laser έχει συνεχόμενα και σταθερά κύματα φωτός.

Ένα laser κατασκευάζεται με μικρή ή μεγάλη ισχύ.

Τι πραγματικά γνωρίζετε για το ιατρικό laser;

Τα laser στην ιατρική διαιρούνται σε πολλούς και διαφόρους τύπους αλλά μπορούμε να τα κατατάξουμε σε 2 μεγάλες κατηγορίες.

 1. Ισχυρά laser με τα οποία κόβουμε ή εξαχνώνουμε διάφορους παθολογικούς, σκληρούς ή μαλακούς ιστούς. Αυτά τα laser τα ονομάζουμε ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ LASER.
 2. Laser με τα οποία διεγείρουμε βιολογικά την κυτταρική λειτουργία. Αυτά τα laser τα ονομάζουμε ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ - ΒΙΟ ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ή ΧΑΜΗΛΗΣ ΙΣΧΥΟΣ.

Laser ιατρικό (θεραπευτικό)

Το MID PRO Laser είναι ένα ιατρικό (θεραπευτικό) laser σε αντίθεση με τα χειρουργικά laser τα οποία μπορούν να κόψουν, να πήξουν ή να εξαχνώσουν ιστούς.

Tα laser που έχουν μικρότερη ισχύ από τα χειρουργικα (milli watt), και χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, προκαλούν φωτοχημικές αντιδράσεις, μέσω της απορρόφησης των ακτίνων laser από τους ιστούς. Αυτά τα laser δεν έχουν θερμική αντίδραση και είναι απολύτως ασφαλή.

Σήμερα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι χρησιμοποιώντας laser μικρότερης ισχύος, ανεβάζουμε εμφανώς την ενέργεια των κυττάρων του σώματος.

Ο μηχανισμός αυτοθεραπείας του οργανισμού λειτουργεί καλύτερα, τοξικές ουσίες αποβάλλονται από το σώμα σε μεγαλύτερη κλίμακα όπως και η κυκλοφορία του αίματος στον οργανικό ιστό που έχει υποστεί τη θεραπεία δέχεται θετικά θεραπευτικά ερεθίσματα. Επίσης εξασφαλίζεται η τόσο σημαντική για την ελαστικότητα του δέρματος σύνθεση των δραστικών ουσιών.

Τα MEDICAL.I.D - PRO Laser - ιατρικό (θεραπευτικό) laser καλούνται επίσης και διοδικά ή ημιαγωγών. Η ισχύ τους είναι ανάλογη της κατηγορίας που εκπέμπουν.

Σας παρουσιάζουμε πέντε διαφορετικούς τύπους που είναι και οι πλέον καθιερωμένοι στον ιατρικο χώρο της θεραπείας με laser.

Χρήση

Το laser είναι πολύ κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί από αθλητιατρους, αλλά και από ιατρούς πολλών άλλων ειδικοτήτων όπως φυσιάτρους ρευματολόγους, νευρολόγους, ή ορθοπαιδικούς εκεί όπου ο ασθενής άμεσα νοιώθει το θεραπευτικό αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα ενός θεραπευτικού laser δεν εξαρτάται από κάποια θερμότητα αλλά από τις ιδιότητες της κάθε κεφαλής laser.

Αυτά τα αποτελέσματα μιας δέσμης laser ανακαλύφθηκαν το έτος 1962 όταν οι ειδήσεις του ιατρικού ρεπορτάζ έκαναν λόγο για την θεραπευτική επίδραση που έχει το laser στο κύτταρο και οργανικό ιστό. Η θεραπεία με laser στον ανθρώπινο οργανισμό άρχισε το έτος 1967. Σήμερα στο έτος 2005 υπάρχουν δημοσιευμένες πάνω από 2500 κλινικές μελέτες σε ιατρικά περιοδικά σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο που μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το θαύμα της θεραπείας laser.

Τι μπορούμε να θεραπεύσουμε με laser χαμηλής ισχύος;

Διαφορετικοί τύποι laser επιρρεάζουν διαφορετικά τόσο τους ιστούς όσο και τα κύτταρα. Το τι πραγματικά θέλουμε να θεραπεύσουμε εξαρτάται σε όλες τις περιπτώσεις από το ποιον ή ποιους τύπους laser έχουμε στην κατοχή μας.

Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε ότι τα laser έχουν τις εξής εφαρμογές:

 1. LASERK.T.P., 532 nm. Δέρμα, Βλεννογόνο, Λέμφο, και σε προβλήματα υπολειτουργίας Αγγειακού και Φλεβικού συστήματος, Βελονισμό.
 2. LASER GaAlInP, 635,1 nm. Δέρμα, Βλεννογόνο του σώματος Το μοντέρνο HeNe
 3. LASER GaAlAs, 808 - 830 nm. Δέρμα, Βλεννογόνο, Ρευματοπάθειες ,προβλήματα υπολειτουργίας Νεύρων ,μικρών αρθρώσεων,τενοντων
 4. LASER GαAs, 904 nm. Θεραπεία του Μυοσκελετικού συστήματος και της Οσφυικης Μοιρας της Σπονδυλικης Στηλης(εκει οπου συντηρητικα ενδεικνυται)

Πως γίνεται η θεραπεία με laser χαμηλής ισχύος;

Κρατά κανείς την κεφαλή laser τοποθετημένη στο σημείο όπου θέλει να θεραπεύσει. Η κεφαλή του laser όπου εξέρχεται το φως μοιάζει με ένα χοντρό στυλό. Το φως του laser εισέρχεται στο σώμα του ασθενούς διαπερνώντας τους ιστούς σε βάθος μεταξύ 1 έως 5 cm εξαρτώμενο πάντα από τον τύπο του laser. Πόσο χρόνο χρειάζεται μια θεραπεία εξαρτάται από το πόσο βαθιά βρίσκεται το πρόβλημα, την ισχύ της κεφαλής όπως και την επιφάνεια που καταλαμβάνει το πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές απαιτείται χρόνος μεταξύ 3 και 20 λεπτών.

Πονάει η θεραπεία με laser χαμηλής ισχύος;

Καθόλου, αντίθετα είναι πολύ χαλαρωτική. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι σε διάστημα 6-24 ώρες μετά την θεραπεία μπορεί να έχουμε μια αύξηση του πόνου στην επίμαχη περιοχή. Αυτό συχνά συμβαίνει λόγω του ότι το φως του laser έθεσε σε λειτουργία μηχανισμούς επιδιόρθωσης του προβλήματος εσωτερικά. Αυτό είναι καλό διότι γνωρίζουμε ότι σίγουρα ο ασθενής ακούει στη θεραπεία. Αυτό όμως συμβαίνει με όλους τους ασθενείς των οποίων τα προβλήματα είναι χρόνια. Αυτή η αίσθηση του πόνου συνήθως είναι παροδική και υποχωρεί μετά από μερικές ώρες, ενώ έχει παρατηρηθεί σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις παράταση του πόνου για 2-3 ημέρες. Αυτό έχει διαπιστωθεί ότι, οφείλεται στην υπέρ δοσολόγηση της θεραπείας ενός χρόνιου πάσχοντος ασθενούς.

Πόσες επισκέψεις και με ποια συχνότητα κάθε συνεδρία;

Συχνές επισκέψεις στην αρχή οι οποίες με τον καιρό γίνονται αραιές. Δηλαδή 2 έως 4 στην πρώτη εβδομάδα και μετά περίπου 2 επισκέψεις ανά εβδομάδα. Κάθε θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει από 4 έως 12 συνεδρίες. Αυτή η διαφορά εξαρτάται από το ότι όλοι οι ασθενείς δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα, δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο αλλά και η φύση του προβλήματος όπως και η χρονιότητά του να είναι διαφορετικά. Με απλά λόγια, απαιτούνται περισσότερες επαναληπτικές επισκέψεις σε χρόνιους πάσχοντες ασθενείς εν αντιθέσει με τα οξέα περιστατικά.

Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ, σε καμιά περίπτωση. Γυαλιά προστασίας χρειάζονται μόνο κατά την χρήση του laser Al με μεγάλη ισχύ >500 mW. Δεν είναι καν αρνητικό ο ασθενής κατά τον χρόνο της θεραπείας laser να παίρνει και τα διάφορα φαρμακευτικά παρασκευάσματα που ο γιατρός του τον έχει συστήσει.

Τι πρέπει να προσέξει κανείς μετά την θεραπεία με laser;

Διευκρινίζεται από την αρχή ότι, η θεραπεία laser δίνει αυτόματα στον ασθενή ένα άμεσο αναλγητικό αποτέλεσμα. Ηρεμώντας ο ασθενής από τον πόνο του μπορεί να κάνει πράγματα που πριν δεν μπορούσε. Η δική μας συμβουλή είναι να μην πέσει σε αυτή τη παγίδα επειδή απλώς δεν έχει το σύμπτωμα του πόνου. Αναγκαία η ξεκούραση.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να γίνει κανείς καλά από τη θεραπεία laser;

Όλοι οι ασθενείς δεν αντιδρούν το ίδιο. Παρατηρεί κανείς την αντίδραση του ασθενούς από την 1 έως την 6 επίσκεψη. Κάποιοι ασθενείς αντιδρούν θετικά και άμεσα ενώ άλλοι όχι. Ένα ποσοστό περί το 10% δεν αντιδρά καθόλου ή μπορεί να έχει τόσο μικρό αποτέλεσμα όπου κανείς συμπεραίνει ότι η θεραπεία laser δεν είναι η κατάλληλη για τον συγκεκριμένο ασθενή. Επίσης η θεραπεία laser σε κάποιες παθήσεις έχει καλύτερο αποτέλεσμα εν σχέση με άλλες.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι:

Η θεραπεία laser αποτελεί μια ακίνδυνη και χωρίς πόνο θεραπευτική μέθοδο με την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τον απλό καθημερινό πόνο αλλά και τα πολύ σοβαρά προβλήματα του ασθενούς σε αρθρώσεις, μύες, τένοντες κ.λ.α. παθήσεις.

Το πλεονέκτημα μιας θεραπείας laser είναι να διεγείρει τα κύτταρα για ταχυτερη επουλωση του τραυματισμενου ιστου

Ποιοι μηχανισμοί βρίσκονται πίσω από ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα;

Πολύ απλά θα έλεγε κανείς ότι, η είσοδος μιας δέσμης φωτός στο σώμα, με τις ιδιότητες του laser, φορτίζει με ενέργεια τους μηχανισμούς δράσης τού οργανισμού με φυσικό επακόλουθο την δραστηριοποίησή του, ώστε να θεραπευθεί

Πώς γίνεται αυτό;

Είναι πλέον γνωστό αλλά και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η θεραπεία laser επηρεάζει άμεσα και θετικά τον οργανισμό. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των ακτίνων laser οφείλονται κυρίως:

Υπάρχει κλινική τεκμηρίωση;

ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Όπως είναι γνωστό η σύντμησης των λέξεων L.A.S.E.R. = Light Amplification byStimulated Emission of Radiation, σημαίνειενίσχυση φωτός με διηγηρμένη (εξαναγκασμένη) εκπομπή ακτινοβολίας.

Αυτή η εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας είναι εκείνη που με την σειρά της προκαλεί και τις βιολογικές αντιδράσεις πάνω στους ιστούς που δέχονται αυτή την ακτινοβολία.

Στην συνέχεια θα παραθέσουμε ενδεικτικά κάποια από τα αποτελέσματα της θεραπείας με laser αποκατάστασης που μας είναι γνωστά μετά από μετρήσεις στα διάφορα εργαστήρια παγκοσμίως και τις κλινικές μελέτες που διάφορα νοσοκομεία έχουν δώσει κατά καιρούς στην δημοσιότητα, (case reports)

"Laser Therapy - Clinical Practice and Scientific Background"

Swedish Laser-Medical Society

Journal Lasers in Surgery and Medicine

Journal Lasers in Medical Science

Journalof Photomedicine and Laser Surgery

 1. Aναλγητική δράση. Λόγω της επιρροής στην σύνθεση της ενδορφίνης.
 2. Αποιδηματική - Αντιφλεγμονώδη δράση. Λόγω της αύξησης της προσταγλανδίνης και μετατροπή αυτής σε προστακυκλίνη.
 3. Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος εξ'αιτίας διαστολής των μικρών αρτηριδίων και των τριχοειδών αγγείων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω οξυγόνωση όλου του οργανισμού.
 4. Μεταβολή της υδροστατικής πίεσης εντός των αγγείων και μεγαλύτερη απορρόφηση του υγρού των ιστών.
 5. Γρήγορη αποκατάσταση η επανίδρυση αιμοφόρων αγγείων.
 6. Αύξηση του κυτταρικού μεταβολισμού, απομάκρυνση τοξινών, διοξειδίου του άνθρακα και άλλων άχρηστων προϊόντων. Δραστηριοποίηση των ηλεκτρολυτικών ανταλλαγών του κυτταρικού πρωτοπλάσματος. Χαλάρωση μυϊκών σπασμών.
 7. Τόνωση της σύνθεσης του κολλαγόνου και των προτείνων στα κύτταρα του δέρματος.
 8. Αυξημένη επιθηλιακή δραστηριότητα και ανταλλαγής των ιστών. Πολλαπλασιασμός των ινοβλαστών στην περιοχή του τραύματος και μεγάλη αντοχή και ελαστικότητα του δέρματος.
 9. Αύξηση της αντοχής των νευρικών κυττάρων.
 10. Αύξηση οστεογένεσης με αποτέλεσμα την πώρωση καταγμάτων.
 11. Δραστηριοποίηση και τόνωση των ανοσολογικών μηχανισμών και αύξηση παραγωγής αντισωμάτων D.N.A - R.N.A.
 12. Συνοπτικά, τέλος, έχουμε αύξηση λειτουργίας της φαγοκυττάρωσης, αυξημένη λειτουργικότητα των ενζύμων, βιταμίνωση και αντιβακτηριακή δράση, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα ευεργετικά αποτελέσματα των laser αποκατάστασης.

Που μπορεί κανείς να βρεί κλινική τεκμηρίωση;

Ναι, και με έκπληξη ίσως διαπιστώσετε ότι, είναι περισσότερες από 3.000 χιλ. κλινικά τεκμηριωμένες μελέτες σε in vitro και in vivo περιπτώσεις σε ζώα αλλά και σε ανθρώπους.

Μέχρι προσφάτως μάλιστα είχαμε πάνω από 100 θετικές διπλές τυφλές κλινικές μελέτες. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία με laser δοκιμάσθηκε από πολλές πλευρές.

Δείτε μεγάλο μέρος (abstracts) αυτών των μελετών όπως παρουσιάζονται στο Παγκόσμια Βιβλιογραφία όπου η παγκόσμια βιβλιογραφία βρίσκεται καταχωρημένη ανά ιατρική ειδικότητα.

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Δευτέρα, 27 Νοέ 2017

5th Congress of ECOSEP & 2nd UAE FA Football Medicine Update 9-10th December 2017 Dubai

διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα, 20 Φεβ 2017

Directorate of Podiatric Medicine 6th Annual Podiatric Sports Medicine Conference in Association with European College of Sports and Exercise Physicians 2017

διαβάστε περισσότερα

Πρόσφατα Άρθρα

Laser στην Αθλητιατρική

Η θεραπεία laser αποτελεί μια ακίνδυνη και χωρίς πόνο θεραπευτική μέθοδο με την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τον απλό καθημερινό πόνο αλλά και τα πολύ σοβαρά προβλήματα του ασθενούς σε αρθρώσεις, μύες, τένοντες κ.λ.α. παθήσεις.

διαβάστε περισσότερα

Platelet Rich Plasma (PRP)

An innovative treatment, for  Musculoskeletal Pathologies , PRP uses your own blood for healing muscle, tendon and ligament injuries. 

A common form of healing is scarring which affects function . Most of the Current therapies  treating sports Injuries  do not change the intrinsically poor healing properties. Given this situation, biologically based strategies involving the stimulation of cell activities through the delivery of Growth Factors have attracted considerable interest. 

Platelet Rich Plasma is derived by placing a small amount of your blood in a filtration system which separates red blood cells from platelets. The high concentration of platelets (containing a high level of Growth Factor) is then injected into the injured tissue which initiates the body’s natural healing response.

διαβάστε περισσότερα

Extra Shockwave Therapy & Treatment

At European SportsCare, Extracorporeal Shockwave Therapy (ECSWT) is available for the treatment of musculoskeletal softtissue pathology such as Tendon, Ligament, Muscle and bone. Shockwave Therapy is a non-invasive treatment provided by fully trained Consultants providing this treatment for more than 15 years. It is available as an out-patient treatment in one of our comfortable consultation rooms at 68 Harley Street.

διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο Κοιλιακών Προσαγωγών - Μύθοι και αλήθειες

Τενοντοπάθεια των προσαγωγών, Τενοντοπάθεια του λαγονοψοίτη, Τενοντοπάθεια του ορθού κοιλιακου, Κάταγμα εκ κοπώσεως του ηβικού οστού, Κάταγμα εκ κοπώσεως του αυχένα του μηριαίου, Τραυματικη Ηβική osteitis, Βουβωνοκήλη, Κήλη των αθλητών, Παγίδευση του θυρεοειδούς νεύρου

διαβάστε περισσότερα

Ten year follow-up study comparing conservative versus operative treatment

Verhaar Br. J. Sports Med. 2009;43;347-351

ABSTRACT

Objective: To compare long term outcome of highly active patients with anterior cruciate ligament ruptures treated operatively versus non-operatively.Design: We reviewed high level athletes with an anterior cruciate ligament rupture on either MRI or arthroscopic evaluation more than 10 years previously, who were treated conservatively. They were pair-matched with

patients who had had an anterior cruciate ligament reconstruction with bone-patella-tendon-bone, with respect to age, gender and Tegner activity score before injury.Participants: In total 50 patients were pair-matched.Results: We found no statistical difference between the patients treated conservatively or operatively with respectto osteoarthritis or meniscal lesions of the knee, as wellas activity level, objective and subjective functional outcome. The patients who were treated operatively had a significantly better stability of the knee at examination.conclusion: We conclude that the instability repair using a bone-patella-tendon-bone anterior cruciate ligament reconstruction is a good knee stabilising operation. Both treatment options however show similar patient outcome at 10 year follow up.

D E Meuffels, M M Favejee, M M Vissers, M P Heijboer, M Reijman and J A N

 

διαβάστε περισσότερα

ACL injuries. Diagnosis, treatment and rehabilitation

  The ability to recognize the ACL deficient knee is lacking, even among orthopaedic surgeons. The history of an acute ACL tear is remarkably constant, because the injury is often non contact, and patients usually report a twist on the flexed knee, turning to the same side as the injured knee, although hyperextension or direct injury is the cause in some sports. Patients often remember a loud pop, but, because there are no nociceptors in the ACL, pain is not an immediate feature in the isolated lesion. Players may attempt to continue to play, but they usually stop because the knee feels insecure. Pain ensues in association with a hemarthrosis: 70% of acute hemarthroses of the knee are associated with a tear of the ACL. The diagnosis must be confirmed before treatment is offered.

διαβάστε περισσότερα